Hoe ziet een hond de wereld?  Het perspectief van de hond is in ieder geval totaal anders dan dat van ons. Het is goed om daar eens bij stil te staan. Border Collie Sam geeft ons de ‘hondse kijk’ op dingen. Dank je wel Sam!

 

Nachtmerrie aan de lijn

De meesten van ons vinden het heerlijk om een wandeling te maken, en dan vooral om eens lekker te snuffelen en onze tijd te nemen om de buurt te verkennen. 

Maar er is iets waar wij honden allemaal mee te maken krijgen en onze baasjes zich niet altijd bewust van zijn: een lijn heeft namelijk twee uiteinden, hun kant en die van ons! En zij beseffen vaak niet dat wat zij met de lijn doen, effect heeft op ons. Vandaag wil ik dit eens nader onderzoeken. Het is voor ons honden een heel belangrijk onderwerp.

 

Als wij uitgelaten worden, begrijpen de meesten van ons wel dat het in ons eigen belang is, dat we aangelijnd zijn. Het is nodig voor onze veiligheid, zeker met die verkeersdrukte tegenwoordig. Maar we weten ook dat het niet altijd een plezierige ervaring is. Onze baasjes praten regelmatig met elkaar tijdens een wandeling. Vervolgens maken ze de lijn korter om te voelen of wij nog aan de andere kant van de lijn vastzitten, ook als dat betekent dat ze ons praktisch wurgen. Als we verder wandelen en we zien iemand - met of zonder hond - naderen, vergeten ze dat het in hondentaal belangrijk is om weg te kijken of te snuffelen. Zo voorkomen wij namelijk conflicten. In mensentaal kun je zeggen dat het een vorm van beleefdheid is. In plaats daarvan hebben onze baasjes de neiging ons mee te trekken of de riem strakker te maken. Zou het kunnen dat zij degenen zijn die bang zijn? In ieder geval verontrust het ons juist zodra we voelen dat de lijn strak komt te staan!

 

Laten we het voorbeeld nemen van een tegemoetkomende hond, op een wandeling door de straat. Als ons baasje niet goed weet wat te doen, is de kans groot dat hij de lijn korter maakt en sneller gaat lopen. Voor ons zijn deze snelle bewegingen een duidelijk signaal dat iemand zich onprettig voelt of onzeker is. Een strak getrokken lijn belemmert onze ademhaling en het spreekt vanzelf dat dit heel vervelend is. Daar komt bij dat wij niet goed met de situatie kunnen omgaan, omdat wij door de strakke lijn en de snellere pas onze sociale vaardigheden niet kunnen gebruiken. De stress van onze medeviervoeters vermindert niet als zij moeten omgaan met de plotselinge druk op en om hun nek, het plotselinge rukken aan de riem of nog erger, als zij omver getrokken worden. In plaats daarvan raken zij waarschijnlijk in de war. Zij weten niet meer wat de bedoeling is en dat verergert de situatie alleen maar, in plaats van dat het rust brengt.

 

  

 

Bovendien kan dit gedrag van onze baasjes na verloop van tijd diverse ernstige fysieke problemen veroorzaken, zoals schade aan onze wervelkolom of oogzenuw bijvoorbeeld. Misschien moeten we onze baasjes eraan herinneren dat we zelfs van één ruk(je) aan de riem een whiplash kunnen krijgen en een beschadiging aan onze wervels. Ook de oogzenuw loopt langs onze nek: hevige of  herhaaldelijke druk met welke halsband dan ook, kan ons zicht beschadigen. Onze nek is net zo gevoelig als die van hen! Men zegt wel dat onze vacht de impact van halsbanden, slipkettingen of sliplijnen opvangt, maar dat is één van de vele misverstanden die onze eigenaren maar al te vaak te horen krijgen.

 

Hoe kun je nou je baasje duidelijk maken dat ze het  hiermee alleen maar erger maken? Zoals altijd kun je beginnen met normaal subtiel  gedrag te laten zien: langzamer gaan lopen, geeuwen, je hoofd afwenden of snuffelen. Deze signalen worden natuurlijk door veel van onze baasjes niet begrepen, dus moeten we een tandje bijzetten. Je kunt doorgaan en laten zien dat je je ongemakkelijk voelt, door gek te doen en op te springen of misschien door in de riem te gaan bijten. Maar, wees wel voorzichtig. Veel hondeneigenaren begrijpen niet dat we dit doen omdat we de situatie niet aankunnen en soms lezen ze ons dan de les.

 

Wat gebeurt er als deze strategieën niet werken en de situatie je steeds meer stress bezorgt? Nou, je kunt verder gaan met gedrag waarmee je probeert je baasje echt te laten luisteren.Uitvallen en blaffen zijn zeer effectief, maar worden door mensen vaak niet begrepen, waardoor je in de problemen kan komen.

 

Misschien is het een goed idee om eens na te denken over wat we zouden willen van onze baasjes. Allereerst moeten we proberen ze te helpen zich meer bewust te worden van het effect van hun gedrag aan onze kant van de lijn. Ik weet dat het moeilijk voor hen is om te leren wandelen met een ontspannen lijn, maar echt, dat zou al helpen. Ik vraag me af hoe zij zich zouden voelen als de rollen omgekeerd waren: onze baasjes met een halsband om hun nek en wij aan de andere kant van de lijn. Zouden ze ons vertrouwen?

Echt, de situatie zou al flink verbeteren als wij honden de baasjes helpen inzien dat wij meer ruimte nodig hebben als wij andere honden en mensen tegenkomen. Je zou ze ook kunnen vragen om een beetje vooruit te denken, vooral als je je onprettig voelt in bijzijn van anderen of in het verkeer. Voor ons is het vanzelfsprekend dat een boog maken een fantastische strategie is. We passen dat van nature toe. Dus waarom moedigen we ze niet aan om dat óók te doen. Daarnaast is het ook belangrijk dat we laten zien dat de meesten van ons, als we op onszelf zijn aangewezen, veel vaardiger zijn om met situaties om te gaan dan onze baasjes!

 

 

Tot slot nog een paar punten. Als we ons niet prettig en kwetsbaar voelen, reageren we vaker defensief of reactief.  Met een goedpassend borsttuig dat zacht en comfortabel is en niet strak zit, voelen wij ons echt beter.

Dat alleen zal nog niet genoeg zijn om ons gedrag te veranderen, maar het zal ons zeker helpen om meer te ontspannen.

En als je denkt dat je baasje open staat voor nieuwe inzichten en wil weten hoe hij of zij jou kan helpen, neem je baasje dan mee  naar de workshop ‘’Lead Handling’’ van Sheila Harper en Winnie Boerman. Informatie: www.dogsandpeople.nl/workshops/

Ze zullen er snel achter komen wie de nachtmerrie is … !

 

 

  

Auteur: Sheila Harper

Vertaling: Cécile Kolner

 

Bovenstaand artikel is afkomstig uit Teacher Sam's Blog (www.sheilaharper.co.uk). Dit blog van de hond Sam geeft een inzicht in de denkwereld van onze honden en laat zien wat de gevolgen kunnen zijn van ons handelen. 

Link naar het originele artikel:

http://www.sheilaharper.co.uk/association-of-international-ethical-canine-professionals/teacher-sams-blog/a-pain-in-the-neck.aspx

 

Op zoek naar een goed en comfortabel borsttuigje? Dan zijn de merken Haqihana, Happy Dog en Perfect Fit zeker aan te bevelen. Alle drie zijn via internet te koop.